Kategoria

Słodkosci


sty 31 2021 KAWOWA PIANKA :)
Komentarze (0)

PIANKA – kawowa rozpusta kiss

 

pianka

 

Miłego, słodkiego życia… niekiedy śpiewamy sobie będąc w radosnym nastroju smile

 

Kochani, przedstawiam Wam przepis na ciasto, które podbiło moje serce od razu po skosztowaniu pierwszego kęsa. Dla mnie osobiście jest to ciasto, które kocham robić i jeść. Po prostu genialne! Sądzę, że i Wam posmakuje pod warunkiem, że lubicie konsystencję ciasta piankowego, bo taka ona właśnie jest i smak kawysmile Ach, RADOŚĆ z możliwości objadania się tym nieziemskim kawowym ciachem jest WSPANIAŁA smile bo przecież o to chodzi, aby umieć celebrować MIŁE SŁODKIE CHWILE kiss

 

Pewnego razu wierzch ciasta udekorowałam boiskiem do piłki nożnej… w takiej nietypowej wersji pianka powędrowała do Michałka w dniu Jego urodzin kiss

kawowa

 

                             SKŁADNIKI:

 

- 2 opakowania okrągłych biszkoptów

- 1 kostka margaryny Kasi

- ¾ szklanki cukru pudru

- 3 waniliowe serki homogenizowane

- 2 szklanki mleka w proszku

- 3 czubate łyżeczki żelatyny

- 1 całe jajko

- 5 żółtek

- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej do nasączania biszkoptów

 

TORTOWNICA o średnicy: 24 cm.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

1.       Żelatynę rozpuszczam w 1 szklance wrzątku szybko mieszając. Mieszam do rozpuszczenia się grudek a następnie odstawiam w chłodne miejsce celem tężenia. Wlewam do masy gdy wystygnie i zacznie tężeć.  

 

2.       Na jednolitą konsystencję dokładnie mikserem ucieram margarynę z cukrem pudrem. Potem dodaję całe jako i 5 żółtek – ale dorzucam je pojedynczo, miksując każde osobno na najmniejszych obrotach. Następnie dodaję na przemian porcje serków homogenizowanych i mleka w proszku. Na koniec małym stróżkiem wlewam tężejącą żelatynę nadal miksując.   

 

3.       Kawę zalewam szklanką przegotowanej wody i moczę w niej biszkopty, a następnie w okrągłej tortownicy warstwami układam: biszkopty, masa, biszkopty, masa. Całość chłodzę w lodówce przez całą noc.     

 

ciacho

mar 12 2020 BABECZKI dla Fajnych Babeczek
Komentarze (0)

 

BABECZKI dla Fajnych Babeczek kiss

 

Nie ma się co oszukiwać... My Kobiety musimy od czasu do czasu osłodzić sobie życie, aby poczuć się szczęśliwsze smile dlatego tym razem postanowiłam podzielić się z Wami świetnym, wielokrotnie wypróbowanym, łatwym w wykonaniu i niekoniecznie bardzo czasochłonnym przepisem na  kruche, maślane, przepyszne babeczki smile Świetnie smakują takie cieplutkie, pachnące, kruchutkie, delikatniutkie ale i wprawiają w zachwyt wypełnione świeżymi owocami, kolorowymi galaretkami, bitąśmietaną czy masą karpatkową albo gotową masą  kajmakowo-krówkową. Kocham jeść babeczki z masą rumowo-żółtkową z dodatkiem dowolnych owoców wink PALCE LIZAĆ, mniam kiss

Babeczki

Źródło: własne.

 

Oto przepis na około 20 babeczek. Do ich wykonania niezbędne są foremki o średnicy dna 3,5 cm i góry 7 cm (najlepiej min. 20 sztuk).  

 

Składniki:

- 1 ½ szklanki mąki pszennej tortowej + odrobinę do oprószenia stolnicy podczas wałkowania ciasta

- 20 dkg margaryny Kasi + odrobinę do smarowania foremek

- 2 żółtka wielkości L

-  ½ szklanka cukru pudru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- łyżka gorącego mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej

 

Przygotowanie:

Mąkę przekładamy na stolnicę i dodajemy do niej margarynę wcześniej schłodzoną i posiekaną nożem na mniejsze kawałki. Następnie dorzucamy żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i łyżkę naparu kawowego. Całość energicznie zagniatamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.     

W tym czasie przygotowujemy foremki tzn. cienko natłuszczamy je margaryną (ja nacieram foremki tylko RAZ przygotowując około 60 babeczek).

Po 30 minutach ciasto przekładamy na stolnicę wcześniej oprószoną mąką, zagniatamy i rozwałkowujemy cienko na grubość około 3-4 mm. Następnie wykrawamy z ciasta foremkami do babeczek ciasteczka i wylepiamy dokładnie palcami każdą dobrze dociskając foremkę.

Układamy wylepione foremki na blaszkę do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni. Pieczemy około 20 minut, do momentu uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy upieczone babeczki i delikatnie jeszcze gorące powolutku wyjmujemy z foremek.

 

Przyjemnych i udanych wypieków kiss

Osoby zainteresowane przepisem na masę rumowo-żółtkową – proszę pisać w komentarzach na fb SZCZĘŚLIWE KLIMATY albo na blogu www.szczesliwe-klimaty.blogi.pl a prześlemy przepis kiss

lut 20 2020 SZYBKIE I PYSZNE MINI PĄCZUSIE :)
Komentarze (0)

SZYBKIE PYSZNE I SPRAWDZONE MINI PĄCZUSIE kiss

 

     Postanowiłyśmy, że na naszym blogu nie może zabraknąć przepisów na różnego rodzaju łakocie. Doskonale bowiem wiemy, że słodycze poprawiają nastrój, a nam o to chodzi, aby wpływać pozytywnie na Wasze samopoczucie i Was motywować do czerpania radości z danej chwili, która umila życie smile Taką chwilą będzie niewątpliwie moment przygotowywania PĄCZUSIÓW a potem ich KONSUMOWANIE smile

   Przepis, który przedstawiamy został przez nas wypróbowany i polecamy go wszystkim w szczególności zapracowanym kobietkom, bo jest szalenie szybki do wcielenia w życie smile  A efekt końcowy jest niebiański! One po prostu rozpływają się w ustach smile A najlepiej smakują  jeszcze ciepłe wink

 

 PACZKI

Składniki:

250g serka mascarpone

2 jajka

1,5 szkl. mąki pszennej tortowej

szczypta soli

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru pudru + do obtoczenia

1 mały cukier waniliowy

2 łyżki wódki lub rumu

kilka kropel aromatu waniliowego do ciast

około 1,5 litra oleju do smażenia

 

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną tortową, sól, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy i wymieszać.

Następnie dodajemy serek mascarpone, jajka, wódkę (rum), aromat waniliowy i dokładnie wszystko łyżką mieszamy. Powinna powstać dość gęsta i kleista konsystencja ciasta.

W wysokim i szerszym garnku rozgrzewamy około 1,5 litra ilości oleju.

Ręce zwilżamy olejem i formujemy małe okrągłe pączusie, wielkości orzecha włoskiego, które następnie wrzucamy na gorący tłuszcz.

Pączki smażymy kilka minut na małym płomieniu ognia. Powinny same się obracać w trakcie smażenia, zwiększyć objętość i ładnie zaokrąglić.

Rumiane pączki wykładamy na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Lekko przestudzone i jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze.

Bon Appétit kiss

(Przepis zasięgnięty ze strony: smaker.pl)

 

Czy i u Was w Tłusty Czwartek goszczą Pączki? kiss

gru 10 2019 SENTYMENTALNE TOFFI
Komentarze (0)

SENTYMENTALNE TOFFI

 

Nasi Mili,

Czy Wy również nie umiecie się oprzeć słodkościom? Bo my NIE smile Czy Wam też słodycze poprawiają nastrój? smile Nam TAK smile

Bywa, że gdy dopadają nas smutki i czujemy przygnębienie to sięgamy po łakocie - czasami po czekoladę, innym razem po ciasto. Pokus jest mnóstwo. Spożywanie słodyczy wpływa pozytywnie na poprawę naszego samopoczucia, dlatego nie odmawiajmy sobie takiej  przyjemności. Wręcz przeciwnie, w obecnym jesienno-zimowym czasie zadbajmy o  wzrost w organizmie poziomu serotoniny tj. hormonu szczęścia, który niweluje uczucie zmęczenia i przygnębienia. Pamiętajmy, że My Kobiety potrzebujemy bodźców, które dodadzą nam energii na co dzień, dlatego umilajmy sobie chwile słodkościami. Upieczmy swoje najwspanialsze ciasto i zorganizujmy miłe spotkanie wśród koleżanek, przyjaciółek, rodziny smile Będzie to okazja do wielu rozmów, które mogą  okazać się ogromnym wsparciem. Być może wśród Was będzie osoba zakłopotana, która potrzebuje pomocnej dłoni.  Jestem pewna, że wspólnie spędzony czas, wśród grona swoich najbliższych znajomych okaże się wspaniałym sposobem, aby zapomnieć o trudach dnia  dzisiejszego i poczuć się lżejszą, silniejszą, radośniejszą smile Bo któż nas lepiej zrozumie jak nie baba babę smile

Pamiętajmy, że nie ma nic złego w spożywaniu słodyczy, jednak trzeba zachować przy tym umiar smile

 

Podzielę się z Wami przepisem na ulubione ciasto mojego męża smile O istnieniu tego smakołyku wiedziałam już dawno, bo co jakiś czas słyszałam od Michałka, że jadł, że dawno, że było takie smaczne, że robił je wielokrotnie, że pamięta częściowo jego skład, ale nigdy JA go nie jadłam i nigdy nie robiłam smile Pewnego razu pijąc wspólnie aromatyczną kawusię z dodatkiem cynamonu zapytałam:  - Czy jest szansa, abyśmy gdzieś odnaleźli przepis na ciasto owiane tajemnicą i pełne wspomnień z dzieciństwa? smile Odpowiedź padła natychmiast: - Owszem, na pewno Mama ma przepis u siebie w domu. I takim oto sposobem już w krótce zajadaliśmy się przepysznym toffi.

Poniżej podaję przepis dla zainteresowanych smile

Blacha: tortownica o średnicy: 24 cm.

BISZKOPT:

- 5 jajek

- ¾ szklanki cukru

- 5 łyżek oliwy (może być olej rzepakowy)

- pół łyżki octu

- dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (można użyć bez fosforanów)

 

Sposób przygotowania:

Mikserem ubijam białka na sztywno, potem dodaję cukier i ubijam do częściowego rozpuszczenia cukru (a najlepiej całkowitego), następnie dodaję żółtka i ubijam już do całkowitego rozpuszczenia cukru, a na koniec dodaję ocet i olej. Do głębokiego talerza przesypuję mąkę, którą mieszam wraz z proszkiem do pieczenia a potem całość powoli wsypuję do ubitego przez mikser ciasta i powoli całość dokładnie mieszam dużą stołową łyżką do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzewam piekarnik do 170 stopni i piekę 40 minut (do suchej wykałaczki czy widelca) w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po wystudzeniu ciasta, wierzch biszkoptu (powstanie cieniutka skorupka) odcinam, zdrapuję, a następnie biszkopt nasączam wodą wymieszaną z wódką lub rumem w proporcjach 1:1.

MASA:

 - 1 margaryna Bielska

- 1 puszka kajmakowej masy krówkowej

- opcjonalnie: rodzynki, ulubione bakalie

 

Sposób przygotowania:

Przed przystąpieniem do zrobienia masy margarynę wcześniej wyjmuję z lodówki, którą następnie ubijam mikserem.  Gdy już będzie miała jednolitą zwartą konsystencję wówczas dodaję powoli, partiami masę krówkową- ciągle miksując. Na koniec dorzucam rodzynki, bakalie - całość mieszając już łyżką.

 

POLEWA:

- 1 łyżka zimnej wody gotowanej

- 4 czubate łyżki cukru pudru

- ¼ margaryny (np. Kasia)

- 1 łyżka kakao

- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Wodę, cukier puder i margarynę rozpuszczam w garnuszku na małym ogniu,  potem dodaję kakao i całość  łyżką mieszam do rozpuszczenia grudek, następnie dorzucam mąkę ziemniaczaną i znowu całość mieszam do jednolitej konsystencji. Masa jest gotowa do użycia.  

 

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

 - 1 małe opakowanie herbatników

- wódka, rum – do nasączenia biszkoptu

- 1 małe opakowanie wiórków kokosowych

 

Warstwy ciasta:  na spód BISZKOPT nasączony wodą i alkoholem, potem MASA KAJMAKOWA, następnie HERBATNIKI, potem POLEWA, a wierch obsypujemy WIÓRKAMI KOKOSOWYMI. Całość wkładamy do lodówki na noc.

 

Podzielcie się w komentarzach swoimi przepisami na ciasto z dodatkiem kajmakowej masy krówkowej smile albo najlepiej takim przepisem na słodkości, które na Waszych twarzach wywołują uśmiech a w głowie wspomnienia z dzieciństwa smile

 

Życzymy Wspaniałych Wypieków smile

TOFFI                                                                   Zdjęcie prywatne.