BABECZKI dla Fajnych Babeczek
Komentarze: 0
BABECZKI dla Fajnych Babeczek
Nie ma się co oszukiwać... My Kobiety musimy od czasu do czasu osłodzić sobie życie, aby poczuć się szczęśliwsze dlatego tym razem postanowiłam podzielić się z Wami świetnym, wielokrotnie wypróbowanym, łatwym w wykonaniu i niekoniecznie bardzo czasochłonnym przepisem na kruche, maślane, przepyszne babeczki Świetnie smakują takie cieplutkie, pachnące, kruchutkie, delikatniutkie ale i wprawiają w zachwyt wypełnione świeżymi owocami, kolorowymi galaretkami, bitąśmietaną czy masą karpatkową albo gotową masą kajmakowo-krówkową. Kocham jeść babeczki z masą rumowo-żółtkową z dodatkiem dowolnych owoców PALCE LIZAĆ, mniam
Źródło: własne.
Oto przepis na około 20 babeczek. Do ich wykonania niezbędne są foremki o średnicy dna 3,5 cm i góry 7 cm (najlepiej min. 20 sztuk).
Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej tortowej + odrobinę do oprószenia stolnicy podczas wałkowania ciasta
- 20 dkg margaryny Kasi + odrobinę do smarowania foremek
- 2 żółtka wielkości L
- ½ szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- łyżka gorącego mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Mąkę przekładamy na stolnicę i dodajemy do niej margarynę wcześniej schłodzoną i posiekaną nożem na mniejsze kawałki. Następnie dorzucamy żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i łyżkę naparu kawowego. Całość energicznie zagniatamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy foremki tzn. cienko natłuszczamy je margaryną (ja nacieram foremki tylko RAZ przygotowując około 60 babeczek).
Po 30 minutach ciasto przekładamy na stolnicę wcześniej oprószoną mąką, zagniatamy i rozwałkowujemy cienko na grubość około 3-4 mm. Następnie wykrawamy z ciasta foremkami do babeczek ciasteczka i wylepiamy dokładnie palcami każdą dobrze dociskając foremkę.
Układamy wylepione foremki na blaszkę do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni. Pieczemy około 20 minut, do momentu uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy upieczone babeczki i delikatnie jeszcze gorące powolutku wyjmujemy z foremek.
Przyjemnych i udanych wypieków
Osoby zainteresowane przepisem na masę rumowo-żółtkową – proszę pisać w komentarzach na fb SZCZĘŚLIWE KLIMATY albo na blogu www.szczesliwe-klimaty.blogi.pl a prześlemy przepis
Dodaj komentarz