KAWOWA PIANKA :)
Komentarze: 0
PIANKA – kawowa rozpusta
Miłego, słodkiego życia… niekiedy śpiewamy sobie będąc w radosnym nastroju
Kochani, przedstawiam Wam przepis na ciasto, które podbiło moje serce od razu po skosztowaniu pierwszego kęsa. Dla mnie osobiście jest to ciasto, które kocham robić i jeść. Po prostu genialne! Sądzę, że i Wam posmakuje pod warunkiem, że lubicie konsystencję ciasta piankowego, bo taka ona właśnie jest i smak kawy Ach, RADOŚĆ z możliwości objadania się tym nieziemskim kawowym ciachem jest WSPANIAŁA bo przecież o to chodzi, aby umieć celebrować MIŁE SŁODKIE CHWILE
Pewnego razu wierzch ciasta udekorowałam boiskiem do piłki nożnej… w takiej nietypowej wersji pianka powędrowała do Michałka w dniu Jego urodzin .
SKŁADNIKI:
- 2 opakowania okrągłych biszkoptów
- 1 kostka margaryny Kasi
- ¾ szklanki cukru pudru
- 3 waniliowe serki homogenizowane
- 2 szklanki mleka w proszku
- 3 czubate łyżeczki żelatyny
- 1 całe jajko
- 5 żółtek
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej do nasączania biszkoptów
TORTOWNICA o średnicy: 24 cm.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Żelatynę rozpuszczam w 1 szklance wrzątku szybko mieszając. Mieszam do rozpuszczenia się grudek a następnie odstawiam w chłodne miejsce celem tężenia. Wlewam do masy gdy wystygnie i zacznie tężeć.
2. Na jednolitą konsystencję dokładnie mikserem ucieram margarynę z cukrem pudrem. Potem dodaję całe jako i 5 żółtek – ale dorzucam je pojedynczo, miksując każde osobno na najmniejszych obrotach. Następnie dodaję na przemian porcje serków homogenizowanych i mleka w proszku. Na koniec małym stróżkiem wlewam tężejącą żelatynę nadal miksując.
3. Kawę zalewam szklanką przegotowanej wody i moczę w niej biszkopty, a następnie w okrągłej tortownicy warstwami układam: biszkopty, masa, biszkopty, masa. Całość chłodzę w lodówce przez całą noc.
Dodaj komentarz