SENTYMENTALNE TOFFI
Komentarze: 0
SENTYMENTALNE TOFFI
Nasi Mili,
Czy Wy również nie umiecie się oprzeć słodkościom? Bo my NIE Czy Wam też słodycze poprawiają nastrój? Nam TAK
Bywa, że gdy dopadają nas smutki i czujemy przygnębienie to sięgamy po łakocie - czasami po czekoladę, innym razem po ciasto. Pokus jest mnóstwo. Spożywanie słodyczy wpływa pozytywnie na poprawę naszego samopoczucia, dlatego nie odmawiajmy sobie takiej przyjemności. Wręcz przeciwnie, w obecnym jesienno-zimowym czasie zadbajmy o wzrost w organizmie poziomu serotoniny tj. hormonu szczęścia, który niweluje uczucie zmęczenia i przygnębienia. Pamiętajmy, że My Kobiety potrzebujemy bodźców, które dodadzą nam energii na co dzień, dlatego umilajmy sobie chwile słodkościami. Upieczmy swoje najwspanialsze ciasto i zorganizujmy miłe spotkanie wśród koleżanek, przyjaciółek, rodziny Będzie to okazja do wielu rozmów, które mogą okazać się ogromnym wsparciem. Być może wśród Was będzie osoba zakłopotana, która potrzebuje pomocnej dłoni. Jestem pewna, że wspólnie spędzony czas, wśród grona swoich najbliższych znajomych okaże się wspaniałym sposobem, aby zapomnieć o trudach dnia dzisiejszego i poczuć się lżejszą, silniejszą, radośniejszą Bo któż nas lepiej zrozumie jak nie baba babę
Pamiętajmy, że nie ma nic złego w spożywaniu słodyczy, jednak trzeba zachować przy tym umiar
Podzielę się z Wami przepisem na ulubione ciasto mojego męża O istnieniu tego smakołyku wiedziałam już dawno, bo co jakiś czas słyszałam od Michałka, że jadł, że dawno, że było takie smaczne, że robił je wielokrotnie, że pamięta częściowo jego skład, ale nigdy JA go nie jadłam i nigdy nie robiłam Pewnego razu pijąc wspólnie aromatyczną kawusię z dodatkiem cynamonu zapytałam: - Czy jest szansa, abyśmy gdzieś odnaleźli przepis na ciasto owiane tajemnicą i pełne wspomnień z dzieciństwa? Odpowiedź padła natychmiast: - Owszem, na pewno Mama ma przepis u siebie w domu. I takim oto sposobem już w krótce zajadaliśmy się przepysznym toffi.
Poniżej podaję przepis dla zainteresowanych
Blacha: tortownica o średnicy: 24 cm.
BISZKOPT:
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- 5 łyżek oliwy (może być olej rzepakowy)
- pół łyżki octu
- dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (można użyć bez fosforanów)
Sposób przygotowania:
Mikserem ubijam białka na sztywno, potem dodaję cukier i ubijam do częściowego rozpuszczenia cukru (a najlepiej całkowitego), następnie dodaję żółtka i ubijam już do całkowitego rozpuszczenia cukru, a na koniec dodaję ocet i olej. Do głębokiego talerza przesypuję mąkę, którą mieszam wraz z proszkiem do pieczenia a potem całość powoli wsypuję do ubitego przez mikser ciasta i powoli całość dokładnie mieszam dużą stołową łyżką do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzewam piekarnik do 170 stopni i piekę 40 minut (do suchej wykałaczki czy widelca) w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po wystudzeniu ciasta, wierzch biszkoptu (powstanie cieniutka skorupka) odcinam, zdrapuję, a następnie biszkopt nasączam wodą wymieszaną z wódką lub rumem w proporcjach 1:1.
MASA:
- 1 margaryna Bielska
- 1 puszka kajmakowej masy krówkowej
- opcjonalnie: rodzynki, ulubione bakalie
Sposób przygotowania:
Przed przystąpieniem do zrobienia masy margarynę wcześniej wyjmuję z lodówki, którą następnie ubijam mikserem. Gdy już będzie miała jednolitą zwartą konsystencję wówczas dodaję powoli, partiami masę krówkową- ciągle miksując. Na koniec dorzucam rodzynki, bakalie - całość mieszając już łyżką.
POLEWA:
- 1 łyżka zimnej wody gotowanej
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- ¼ margaryny (np. Kasia)
- 1 łyżka kakao
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Wodę, cukier puder i margarynę rozpuszczam w garnuszku na małym ogniu, potem dodaję kakao i całość łyżką mieszam do rozpuszczenia grudek, następnie dorzucam mąkę ziemniaczaną i znowu całość mieszam do jednolitej konsystencji. Masa jest gotowa do użycia.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
- 1 małe opakowanie herbatników
- wódka, rum – do nasączenia biszkoptu
- 1 małe opakowanie wiórków kokosowych
Warstwy ciasta: na spód BISZKOPT nasączony wodą i alkoholem, potem MASA KAJMAKOWA, następnie HERBATNIKI, potem POLEWA, a wierch obsypujemy WIÓRKAMI KOKOSOWYMI. Całość wkładamy do lodówki na noc.
Podzielcie się w komentarzach swoimi przepisami na ciasto z dodatkiem kajmakowej masy krówkowej albo najlepiej takim przepisem na słodkości, które na Waszych twarzach wywołują uśmiech a w głowie wspomnienia z dzieciństwa
Życzymy Wspaniałych Wypieków
Zdjęcie prywatne.
Dodaj komentarz