Kategoria

Kawusie


maj 16 2021 Kawa na bazie przypalanego cukru i alkoholu...
Komentarze (0)

Kawa na bazie przypalanego cukru i alkoholu: wódki, rumu kiss 

 

 

Oto przepis na 1 filiżankę, szklankę lub kubek kawy (proponuję przezroczyste naczynie).  

 

Składniki:

•mocna zaparzona z 2 łyżeczek dobra mielona kawa (użyłam expresu do kawy),

•schłodzone mleko (zużywam 300 ml),

•5 łyżek wódki albo rumu,

•3 łyżeczki cukru + 2 łyżki wody,

•¼ schłodzonej śmietanki łaciatej 30% o pojemności 250 ml,

•dekoracja: szczypta kakao.

 

Sposób przygotowania:

W osobnej szklance ubijam mikserem śmietankę na zwartą masę śmietanową i odkładam na chwilę do lodówki.

Następnie podgrzewam szklankę w której będzie przygotowana kawa. Ja robię to w taki sposób, że nagrzewam wodę w czajniku i przelewam ją do garnka do którego wstawiam na chwilę suchą pustą szklankę.

Potem przygotowuję w expresie kawę latte (zużywam schłodzone mleko i 2 łyżeczki mielonej kawy) dzięki czemu otrzymuję warstwę spienionego mleka na wierzchu szklanki. 

Następnie w małym garnku na najsłabiej odkręconym gazie rozpuszczam cukier z dodatkiem wody ciągle powoli mieszając łyżką. Gdy cukier się rozpuści dolewam alkohol i chwileczkę mieszam. Odstawiam.

Do szklanki z gotową już kawą latte powolutku wlewam rozpuszczony cukier z alkoholem a potem delikatnie wykładam ubitą śmietankę.

Dekoruję posypując kakao. 

 

Powodzenia kiss

kawaa

Zdjęcie prywatne.

maj 16 2021 Kawa na bazie kogla- mogla :)
Komentarze (0)

Kawa na bazie kogla- mogla czyli z utartym żółtkiem wink

 

Oto przepis na 1 filiżankę, szklankę lub kubek kawy (proponuję przezroczyste naczynie).  

 

Składniki:

•mocna zaparzona z 2 łyżeczek dobra mielona kawa (użyłam expresu do kawy),

•schłodzone mleko (zużyłam 300 ml),

•1 żółtko,

•2 płaskie łyżeczki cukru,

•dekoracja: szczypta kakao.

 

Sposób przygotowania:

Podgrzewam szklankę. Ja robię to w taki sposób, że nagrzewam wodę w czajniku i przelewam ją do garnka do którego wstawiam na chwilę suchą pustą szklankę.

Przygotowuję w expresie kawę latte (zużywam schłodzone mleko i 2 łyżeczki mielonej kawy) dzięki czemu otrzymuję warstwy mleczne w tym warstwę spienionego mleka na wierzchu szklanki. 

Następnie mikserem ucieram żółtko z cukrem aż do osiągnięcia puszystej piany i delikatnie łyżeczką wykładam ją na powstałe wcześniej spienione mleko. 

Dekoruję posypując kakao. 

 

Powodzenia kiss

kawa

Zdjęcie prywatne.

cze 05 2020 KAWA IRLANDZKA
Komentarze (0)

Kawusia irlandzka kiss

Kochani kiss

Ta kawa to istne niebo w gębie, kompletna rozpusta. Urzekła mnie do takiego stopnia, że tęskniłam za nią cały tydzień… Po prostu nie mogłam się doczekać kolejnej niedzieli, aby ponownie ją przyrządzić i w ciszy wypić kiss Degustacja tej kawy mogłaby trwać wieczność kiss

Niesamowicie delikatna, aromatyczna a dodatek w postaci alkoholu jest minimalnie wyczuwalny co sprawia, że znakomicie komponuje się z całością kawy smile

Oto przepis na 1 filiżankę, szklankę lub kubek kawy (proponuję przezroczyste naczynie).

 

Składniki:

- mocna zaparzona z 2 łyżek dobra mielona kawa,

- 30 ml Baileysa tj. irlandzki likier,

- 1 łyżeczka cukru,

- schłodzona śmietana 30% (zużywam 100 ml),

- dekoracja: cynamon, kakao,

- dodatek: słomka.

 

Sposób przygotowania:

- Podgrzewam szklankę. Ja robię to w taki sposób, że nagrzewam wodę w czajniku i przelewam ją do garnka do którego wstawiam na chwilę suchą pustą szklankę.

- W garnuszku podgrzewam przez chwilę tylko whiskey. Potem przelewam ją do szklanki dodając cukier i mieszam do jego rozpuszczenia. W tym czasie przygotowuję kawę w ekspresie albo w kawiarce (chodzi o to, aby nie było fusów) i do tej szklanki z kawą przelewam whiskey z rozpuszczonym cukrem. Całość mieszam.

  - Ubijam mikserem śmietankę 30% i łyżką wykładam na kawę. Dekoruję posypując cynamonem i kakao. Piję sącząc przez słomkę.

 

Powodzenia kiss

kawa

Zdjęcie prywatne.

r_2020    kawa  
maj 15 2020 KAWUSIA KOREAŃSKA
Komentarze (2)

KAWUSIA KOREAŃSKA kiss

Kochani,

zakochałam się w niej smile zakochałam się w kawie smile pokochałam ją za: niesamowity smak, wyjątkową konsystencję, piękny wygląd, szybkość i łatwość w przygotowaniu.

Wspaniale umila wolne chwile i zapada w pamięci smile

 

Oto przepis na cudeńko.

Składniki na 1 kawę:

- szklanka lub filiżanka bądź kubek, najlepiej przezroczyste,

- pół szklanki, filiżanki lub kubka ciepłego mleka,

- 2 łyżki cukru,

- 2 łyżki dobrej jakości kawy rozpuszczalnej (Nescafe odradzam, za gorzka, ja używam Jacobs Kronung),

- 2 łyżki gorącej przegotowanej wody,

- do dekoracji: słomka, odrobinka cynamonu, kakao i cukru pudru.

 

Sposób przygotowania:

- Kawę rozpuszczalną i cukier wsypuję do wysokiego pojemnika i zalewam gorącą przegotowaną wodą. Całość mieszam łyżką, aż do rozpuszczenia się cukru i kawy, a potem wszystko miksuję do momentu, aż osiągnę gęstą jednolitą masę. 

- Następnie podgrzewam szklankę, kubek, filiżankę. Ja robię to w taki sposób, że nagrzewam wodę w czajniku i przelewam ją do garnka do którego wstawiam na chwilę suchy pusty kubek, filiżankę czy szklankę.

- Potem podgrzewam mleko i już ciepłe przelewam do zagrzanej szklanki, filiżanki czy kubka.

- Łyżką na wierzch mleka powoli kładę kremową kawową masę.

 - Na koniec posypuję odrobinką kakao, cynamonu i cukru pudru. Dorzucam słomkę i gotowe smile

 

 Przyjemnej rozpustykiss

kawaZdjęcie prywatne.

r_2020    kawa