KAWA IRLANDZKA
Komentarze: 0
Kawusia irlandzka
Kochani
Ta kawa to istne niebo w gębie, kompletna rozpusta. Urzekła mnie do takiego stopnia, że tęskniłam za nią cały tydzień… Po prostu nie mogłam się doczekać kolejnej niedzieli, aby ponownie ją przyrządzić i w ciszy wypić Degustacja tej kawy mogłaby trwać wieczność
Niesamowicie delikatna, aromatyczna a dodatek w postaci alkoholu jest minimalnie wyczuwalny co sprawia, że znakomicie komponuje się z całością kawy
Oto przepis na 1 filiżankę, szklankę lub kubek kawy (proponuję przezroczyste naczynie).
Składniki:
- mocna zaparzona z 2 łyżek dobra mielona kawa,
- 30 ml Baileysa tj. irlandzki likier,
- 1 łyżeczka cukru,
- schłodzona śmietana 30% (zużywam 100 ml),
- dekoracja: cynamon, kakao,
- dodatek: słomka.
Sposób przygotowania:
- Podgrzewam szklankę. Ja robię to w taki sposób, że nagrzewam wodę w czajniku i przelewam ją do garnka do którego wstawiam na chwilę suchą pustą szklankę.
- W garnuszku podgrzewam przez chwilę tylko whiskey. Potem przelewam ją do szklanki dodając cukier i mieszam do jego rozpuszczenia. W tym czasie przygotowuję kawę w ekspresie albo w kawiarce (chodzi o to, aby nie było fusów) i do tej szklanki z kawą przelewam whiskey z rozpuszczonym cukrem. Całość mieszam.
- Ubijam mikserem śmietankę 30% i łyżką wykładam na kawę. Dekoruję posypując cynamonem i kakao. Piję sącząc przez słomkę.
Powodzenia
Zdjęcie prywatne.
Dodaj komentarz