maj 16 2021

Kawa na bazie przypalanego cukru i alkoholu...


Komentarze: 0

Kawa na bazie przypalanego cukru i alkoholu: wódki, rumu kiss 

 

 

Oto przepis na 1 filiżankę, szklankę lub kubek kawy (proponuję przezroczyste naczynie).  

 

Składniki:

•mocna zaparzona z 2 łyżeczek dobra mielona kawa (użyłam expresu do kawy),

•schłodzone mleko (zużywam 300 ml),

•5 łyżek wódki albo rumu,

•3 łyżeczki cukru + 2 łyżki wody,

•¼ schłodzonej śmietanki łaciatej 30% o pojemności 250 ml,

•dekoracja: szczypta kakao.

 

Sposób przygotowania:

W osobnej szklance ubijam mikserem śmietankę na zwartą masę śmietanową i odkładam na chwilę do lodówki.

Następnie podgrzewam szklankę w której będzie przygotowana kawa. Ja robię to w taki sposób, że nagrzewam wodę w czajniku i przelewam ją do garnka do którego wstawiam na chwilę suchą pustą szklankę.

Potem przygotowuję w expresie kawę latte (zużywam schłodzone mleko i 2 łyżeczki mielonej kawy) dzięki czemu otrzymuję warstwę spienionego mleka na wierzchu szklanki. 

Następnie w małym garnku na najsłabiej odkręconym gazie rozpuszczam cukier z dodatkiem wody ciągle powoli mieszając łyżką. Gdy cukier się rozpuści dolewam alkohol i chwileczkę mieszam. Odstawiam.

Do szklanki z gotową już kawą latte powolutku wlewam rozpuszczony cukier z alkoholem a potem delikatnie wykładam ubitą śmietankę.

Dekoruję posypując kakao. 

 

Powodzenia kiss

kawaa

Zdjęcie prywatne.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz