Komentarze (2)
KAWUSIA KOREAŃSKA
Kochani,
zakochałam się w niej zakochałam się w kawie pokochałam ją za: niesamowity smak, wyjątkową konsystencję, piękny wygląd, szybkość i łatwość w przygotowaniu.
Wspaniale umila wolne chwile i zapada w pamięci
Oto przepis na cudeńko.
Składniki na 1 kawę:
- szklanka lub filiżanka bądź kubek, najlepiej przezroczyste,
- pół szklanki, filiżanki lub kubka ciepłego mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki dobrej jakości kawy rozpuszczalnej (Nescafe odradzam, za gorzka, ja używam Jacobs Kronung),
- 2 łyżki gorącej przegotowanej wody,
- do dekoracji: słomka, odrobinka cynamonu, kakao i cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Kawę rozpuszczalną i cukier wsypuję do wysokiego pojemnika i zalewam gorącą przegotowaną wodą. Całość mieszam łyżką, aż do rozpuszczenia się cukru i kawy, a potem wszystko miksuję do momentu, aż osiągnę gęstą jednolitą masę.
- Następnie podgrzewam szklankę, kubek, filiżankę. Ja robię to w taki sposób, że nagrzewam wodę w czajniku i przelewam ją do garnka do którego wstawiam na chwilę suchy pusty kubek, filiżankę czy szklankę.
- Potem podgrzewam mleko i już ciepłe przelewam do zagrzanej szklanki, filiżanki czy kubka.
- Łyżką na wierzch mleka powoli kładę kremową kawową masę.
- Na koniec posypuję odrobinką kakao, cynamonu i cukru pudru. Dorzucam słomkę i gotowe
Przyjemnej rozpusty
Zdjęcie prywatne.