Komentarze (0)
BABECZKI dla Fajnych Babeczek
Nie ma się co oszukiwać... My Kobiety musimy od czasu do czasu osłodzić sobie życie, aby poczuć się szczęśliwsze dlatego tym razem postanowiłam podzielić się z Wami świetnym, wielokrotnie wypróbowanym, łatwym w wykonaniu i niekoniecznie bardzo czasochłonnym przepisem na kruche, maślane, przepyszne babeczki Świetnie smakują takie cieplutkie, pachnące, kruchutkie, delikatniutkie ale i wprawiają w zachwyt wypełnione świeżymi owocami, kolorowymi galaretkami, bitąśmietaną czy masą karpatkową albo gotową masą kajmakowo-krówkową. Kocham jeść babeczki z masą rumowo-żółtkową z dodatkiem dowolnych owoców PALCE LIZAĆ, mniam
Źródło: własne.
Oto przepis na około 20 babeczek. Do ich wykonania niezbędne są foremki o średnicy dna 3,5 cm i góry 7 cm (najlepiej min. 20 sztuk).
Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej tortowej + odrobinę do oprószenia stolnicy podczas wałkowania ciasta
- 20 dkg margaryny Kasi + odrobinę do smarowania foremek
- 2 żółtka wielkości L
- ½ szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- łyżka gorącego mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Mąkę przekładamy na stolnicę i dodajemy do niej margarynę wcześniej schłodzoną i posiekaną nożem na mniejsze kawałki. Następnie dorzucamy żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i łyżkę naparu kawowego. Całość energicznie zagniatamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy foremki tzn. cienko natłuszczamy je margaryną (ja nacieram foremki tylko RAZ przygotowując około 60 babeczek).
Po 30 minutach ciasto przekładamy na stolnicę wcześniej oprószoną mąką, zagniatamy i rozwałkowujemy cienko na grubość około 3-4 mm. Następnie wykrawamy z ciasta foremkami do babeczek ciasteczka i wylepiamy dokładnie palcami każdą dobrze dociskając foremkę.
Układamy wylepione foremki na blaszkę do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni. Pieczemy około 20 minut, do momentu uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy upieczone babeczki i delikatnie jeszcze gorące powolutku wyjmujemy z foremek.
Przyjemnych i udanych wypieków
Osoby zainteresowane przepisem na masę rumowo-żółtkową – proszę pisać w komentarzach na fb SZCZĘŚLIWE KLIMATY albo na blogu www.szczesliwe-klimaty.blogi.pl a prześlemy przepis