Komentarze (0)
SZYBKIE PYSZNE I SPRAWDZONE MINI PĄCZUSIE
Postanowiłyśmy, że na naszym blogu nie może zabraknąć przepisów na różnego rodzaju łakocie. Doskonale bowiem wiemy, że słodycze poprawiają nastrój, a nam o to chodzi, aby wpływać pozytywnie na Wasze samopoczucie i Was motywować do czerpania radości z danej chwili, która umila życie Taką chwilą będzie niewątpliwie moment przygotowywania PĄCZUSIÓW a potem ich KONSUMOWANIE
Przepis, który przedstawiamy został przez nas wypróbowany i polecamy go wszystkim w szczególności zapracowanym kobietkom, bo jest szalenie szybki do wcielenia w życie A efekt końcowy jest niebiański! One po prostu rozpływają się w ustach A najlepiej smakują jeszcze ciepłe
Składniki:
250g serka mascarpone
2 jajka
1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru + do obtoczenia
1 mały cukier waniliowy
2 łyżki wódki lub rumu
kilka kropel aromatu waniliowego do ciast
około 1,5 litra oleju do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną tortową, sól, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy i wymieszać.
Następnie dodajemy serek mascarpone, jajka, wódkę (rum), aromat waniliowy i dokładnie wszystko łyżką mieszamy. Powinna powstać dość gęsta i kleista konsystencja ciasta.
W wysokim i szerszym garnku rozgrzewamy około 1,5 litra ilości oleju.
Ręce zwilżamy olejem i formujemy małe okrągłe pączusie, wielkości orzecha włoskiego, które następnie wrzucamy na gorący tłuszcz.
Pączki smażymy kilka minut na małym płomieniu ognia. Powinny same się obracać w trakcie smażenia, zwiększyć objętość i ładnie zaokrąglić.
Rumiane pączki wykładamy na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Lekko przestudzone i jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze.
Bon Appétit
(Przepis zasięgnięty ze strony: smaker.pl)
Czy i u Was w Tłusty Czwartek goszczą Pączki?